Kurs kelner-sommelier

Zawodowe

Terminy i miejce (*):

22/03/2021 - 24/03/2021
(24 godziny / 3 dni)

Lokalizacja:

Kraków

Cena (**):

1500 PLN / osobę

Cel szkolenia

Celem kursu jest nabycie właściwej postawy kelnera – sommeliera, nabycie umiejętności prawidłowej obsługi gości przy stole, wykształcenie umiejętności zasad serwowania win oraz poznanie zasad właściwego doboru win i wódek.

Korzyści

  • Wysoka jakość
    zajęcia prowadzą trenerzy posiadający przygotowanie i doświadczenie dydaktyczne w zakresie wykorzystywania aktywnych metod doskonalenia kompetencji. Kadra nastawiona jest przede wszystkim na przekazywanie wiedzy praktycznej, co ma decydujący wpływ na efektywność realizowanych szkoleń.
  • Praktyczna forma
    szkolenie ma formę treningu umiejętności – podstawowe treści przekazywane są w formie prezentacji przez trenera, następnie uczestnicy wykonują ćwiczenia i zadania praktyczne, biorą udział w symulacjach i dyskusjach moderowanych, rozwiązują testy kompetencyjne, analizują przypadki rzeczywiste oraz dydaktyczne. Każde ćwiczenie podlega analizie i omówieniu (przez grupę oraz trenera) – uczestnicy otrzymują w ten sposób informację zwrotną. Duże doświadczenie dydaktyczne naszych trenerów gwarantuje bardzo efektywne wykorzystanie czasu przeznaczonego na szkolenie.
  • Wzajemna wymiana doświadczeń
    pomiędzy uczestnikami szkolenia.
  • Konsultacje z trenerem.
  • Certyfikat ukończenia szkolenia.

Ramowy Program Szkolenia

  1. Wizerunek zawodowy wzorowych pracowników obsługi.
    • Predyspozycje w zawodzie.
    • Wygląd zewnętrzny.
    • Wyposażenie i przygotowanie do pracy.
  2. Ogólna charakterystyka karty menu obowiązującej w restauracji.
    • Opanowanie umiejętności „uczenia się karty” – zasadność.
  3. Wyposażenie i przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości.
    • Zasady układania sprzętu na stołach.
    • Nakrycie stołów zastawą podstawową w zależności od okazji i pory dnia.
    • Technika rozkładania i składania obrusów.
    • Formowanie serwetek osobistego użytku i innych.
  4. Technika obsługi konsumentów.
    • Czynności wykonywane z prawej i lewej strony gościa, kierunek obsługi.
    • Technika noszenia naczyń i tac.
    • Kolejność obsługi gości przy stole.
    • Rodzaje i charakterystyka serwisów stosowanych w obsłudze konsumentów.
  5. Kompleksowa obsługa gości od powitania do pożegnania.
    • Przywitanie oraz przyjęcie zamówienia, podanie karty.
    • Korekta nakrycia zgodnie z zamówieniem.
    • Zasady sprzątania sprzętu ze stołów.
    • Podanie rachunku, przyjęcie należności.
  6. Zasady podawania potraw ze szczególnym uwzględnieniem potraw serwowanych w restauracji oraz nowości w tym zakresie.
    • Rodzaje i sposoby podawania wyrobów kulinarnych
    • Serwowanie tzw. trudnych potraw, nakrycia specjalne.
  7. Zasady przygotowywania oraz serwowania napojów.
    • Sposoby przygotowywania kawy i herbaty oraz zasady podawania.
    • Rodzaje i zasady serwowania napojów zimnych bezalkoholowych.
  8. Rodzaje, charakterystyka i technika serwowania śniadań popularnych w nowoczesnej gastronomii hotelowej.
  9. Organizacja i technika obsługi przyjęć okolicznościowych
    • Rodzaje i typy przyjęć okolicznościowych. Organizacja i technika pracy kelnerów podczas obsługi różnych przyjęć.
    • Menu przyjęć okolicznościowych. Kolejność podawania potraw i napojów.
    • Zasady nakrywania i dekoracji stołów w zależności od rodzaju przyjęcia.
    • Organizacja wyżywienia na zjazdach i kongresach. Organizacja wyżywienia w turystyce biznesowej
    • Obsługa grup.
    • Zasady organizacji i obsługi przyjęć dyplomatycznych. Obsługa gości VIP.
  10. Zwyczaje żywieniowe w różnych krajach, obsługa gości zagranicznych.
  11. Metody sprzedaży sugestywnej oraz jej rola w odniesieniu sukcesu zakładu.
  12. Podstawowe wiadomości o winie – wino w gastronomii.
  13. Definicja wina
    • Jak odczytywać etykiety.
    • Związek między innymi informacjami na etykiecie a walorami produktu.
    • Klasyfikacje win w Unii Europejskiej oraz w Nowym Świecie.
  14. Wino w historii i kulturze.
  15. Produkcja wina
    • Etapy rozwoju winorośli
    • Zbiory
    • Winifikacja win białych, różowych i czerwonych
    • Dojrzewanie
    • Butelkowanie
  16. Czynniki wpływające na jakość wina
    • Terroir
    • Technologia uprawy, zbioru, wytwarzania, dojrzewania
    • Przechowywanie
    • Przygotowanie do podania
    • Rocznik
  17. Technika degustacji
    • Analiza wzrokowa
    • Analiza zapachowa
    • Analiza smakowa
    • Wady wina.
  18. Zasady podawania i doboru win do potraw
  19. SAVOIR- VIVRE w zawodzie
  20. Podstawowe formy grzecznościowe
  21. Zasady pierwszeństwa
  22. Ubiór
  23. Honorowe miejsca
  24. Przedstawianie się
  25. Strefa dystansu
  26. Prowadzenie służbowych rozmów telefonicznie
  27. Witanie gości, z gospodarzem i w roli gospodarza
  28. Rozsadzanie gości
  29. Najczęstsze błędy popełniane przy stole.
  30. Elementy HACCP. Dobre praktyki higieniczne

Informacje dodatkowe, kontakt

(*) Organizator zastrzega sobie prawo odwołania lub zmiany terminu szkolenia w każdym czasie, bez podania przyczyn, w szczególności, gdy jest to uzasadnione brakiem wystarczającej liczby uczestników szkolenia lub zdarzeniami losowymi.

(**) W cenie tej zawarty jest koszt przeprowadzenia 3 dniowego szkolenia – 24 godziny lekcyjne, obiady, przerwy kawowe, materiały dydaktyczne, imienny certyfikat.

Osoby zainteresowane szkoleniem powinny pobrać i wypełnić formularz zgłoszeniowy ON-LINE lub pobrać formularz zgłoszeniowy w wersji PDF a następnie przesłać faxem pod numer: 62 / 767-15-59 lub 62 / 753-10-33, pocztą elektroniczną na adres sekretariat@eurogrupa.pl lub pocztą tradycyjną na nasz adres: Europejska Grupa Doradcza, ul. Serbinowska 1A, 62-800 Kalisz z dopiskiem /formularz zgłoszeniowy/

Dodatkowych informacji o szkoleniu można uzyskać dzwoniąc na INFOLINIĘ 0 801 011 665 lub pod numery telefonów: 62 / 767-89-08; 62 / 767-89-09; 62 / 753-10-06 od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 16.00.

O odwołaniu szkolenia organizator zobowiązany jest powiadomić uczestników telefonicznie lub na piśmie, najpóźniej na 3 dni przed rozpoczęciem szkolenia. Jednakże organizator nie ponosi odpowiedzialności za odwołanie szkolenia w dniu jego rozpoczęcia lub każdym następnym dniu jego trwania jeżeli będą miały miejsce zdarzenia losowe tj. nagła choroba czy wypadek osoby prowadzącej lub inne okoliczności, które uniemożliwiają przeprowadzenie szkolenia lub jego kontynuowanie. Zapłacona kwota może stanowić zaliczkę na poczet szkolenia w innym terminie lub innego szkolenia wybranego przez zamawiającego, pod warunkiem pisemnego (fax lub e-mail) oświadczenia jego woli. Rezygnacji z udziału w szkoleniu bez ponoszenia kosztów można dokonać najpóźniej na 7 dni przed rozpoczęciem zajęć. W przypadku rezygnacji na mniej niż 7 dni przed terminem szkolenia uczestnik ponosi 50% kosztów, całkowity koszt szkolenia ponoszony jest przez uczestnika w przypadku rezygnacji w dniu jego rozpoczęcia. Informacja o rezygnacji ze szkolenia lub o zmianie terminu wymaga formy pisemnej. W przypadku odwołania szkolenia przez organizatora i rezygnacji uczestnika z udziału w szkoleniach, dokonane opłaty zostają bezzwłocznie zwrócone w pełnej wysokości.

Formularz zgłoszeniowy ON-LINE

    WYBRANE SZKOLENIE

    Nazwa szkolenia :

    Data szkolenia : -

    lub wybierz inne :

    Wybieram inne :

    DANE UCZESTNIKA

    Imię i nazwisko *

    Data urodzenia

    Ulica *

    Miasto *

    Kod pocztowy *

    E-mail *

    Telefon *

    Stanowisko

    DANE DO FAKTURY W PRZYPADKU GDY FIRMA/INSTYTUCJA KIERUJE OSOBĘ NA SZKOLENIE

    Nazwa firmy / Instytucji

    Ulica

    Miasto

    Kod pocztowy

    NIP Firmy

    Treść

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej zgodnie z art.10 ust.2 ustawy o świadczeniu usług z dnia 18 lipca 2002r. (t.j.Dz.U.z 2016r.,poz.1030,z póżn.zm.) od Europejskiej Grupy Doradczej Sp.zoo w trakcie trwania umowy, a także po jej zakończeniu i w tym celu udostępniłem swój adres e-mailowy.

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych przy użyciu telekomunikacyjnych urządzeń końcowych (telefon, internet) oraz automatycznych systemów wywołujących, zgodnie z art. 172 ust. 3 ustawy Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1489, z późn. zm.)od Europejskiej Grupy Doradczej Sp.zoo w trakcie trwania umowy, a także po jej zakończeniu.

    Akceptuje warunki rejestracji  (*)

    Warunki rejestracji ON-LINE

    • Wypełniony i przesłany formularz zgłoszenia przez Panią/Pana jest dokumentem potwierdzającym zapisanie się na szkolenie. Po otrzymaniu zgłoszenia, uczestnik otrzyma od Organizatora w ciągu 2 dni roboczych, potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia
    • Na 7 dni przed terminem szkolenia Organizator potwierdzi organizację szkolenia. Po potwierdzeniu należy dokonać płatności za szkolenie.
    • Płatności należy dokonać na konto: ING BANK ŚLĄSKI O/KALISZ NR RACHUNKU 18 1050 1201 1000 0023 0545 3231 określając tytuł płatności : Imię, Nazwisko Uczestnika oraz Firmę (jeżeli na szkolnie firma kieruje pracownika).
    • Rezygnacji z udziału w szkoleniu bez ponoszenia kosztów można dokonać najpóźniej na 5 dni robocze przed rozpoczęciem zajęć w formie pisemnej (mailem).
    • W przypadku rezygnacji na mniej niż 5 dni robocze przed terminem szkolenia uczestnik ponosi 50% kosztu szkolenia. W przypadku rezygnacji w dniu rozpoczęcia szkolenia , uczestnik ponosi 100% kosztu szkolenia.
    • Zamawiający w każdym momencie może wyznaczyć innego uczestnika szkolenia informując o tym Organizatora.
    • W przypadku niezebrania się wystarczającej liczby uczestników Organizator powiadomi o tym uczestników. Przedstawi propozycję nowego terminu.
    • Organizator może dokonać zmiany w harmonogramie szkolenia w trakcie jego trwania, jeżeli będą miały zdarzenia losowe. Uczestnicy zostaną o zmianie w harmonogramie niezwłocznie poinformowani.
    • W przypadku odwołania szkolenia przez organizatora dokonane opłaty zostają bezzwłocznie zwrócone w pełnej wysokości.
    • Upoważniam EUROPEJSKĄ GRUPĘ DORADCZĄ Sp. z o.o. w Katowicach do wystawienia faktury w kwocie ceny szkolenia BRUTTO /zwolnione z VAT/ bez podpisu, wg danych osobowych zawartych w formularzu zgłoszeniowy. Niniejszym potwierdzam autentyczność danych osobowych wpisanych w formularzu.
    • Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (dalej zwane: „RODO”) informujemy, że:
      1. Administratorem Twoich danych zgodnie z art. 4 pkt. 7 RODO będzie Europejska Grupa Doradcza spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zarejestrowana w Katowicach z siedzibą firmy w Kaliszu. Biuro Zarządu: ul. Serbinowska 1a, 62-800 Kalisz, tel.: 62 767 89 09, e-mail: sekretariat@eurogrupa.pl
      2. Twoje dane będą przetwarzane w celu:
        • wykonania zawartej umowy tj. uczestnictwa w szkoleniu/konferencji/kursie (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. b „RODO”)
        • wypełnienie prawnie ciążących obowiązków na Administratorze danych w związku z koniecznością przechowywania dowodów księgowych (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. „RODO” w związku z przepisami podatkowymi),
        • w celu dochodzenia ewentualnych roszczeń (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f „RODO”),
        • marketingu i promocji produktów i usług własnych (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. a) oraz f) „RODO”),
        • wewnętrznych celów administracyjnych – prowadzenia statystyk, raportowania, badania satysfakcji Klientów (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) „RODO”).
      3. Odbiorcami Twoich danych osobowych w związku z realizacją usługi mogą być:
        • osoby upoważnione przez Administratora – pracownicy oraz współpracownicy
        • Odbiorcy danych tacy jak: kurierzy, banki, kancelarie prawne.
      4. Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora:
        • w związku z realizacją zawartej umowy, do czasu jej zakończenia, po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy prawa lub dla zabezpieczenia ewentualnych roszczeń,
        • w związku z marketingiem produktów i usług oferowanych przez Administratora, do czasu wycofania zgody na takie przetwarzanie.
      5. Przysługują Ci następujące prawa:
        • prawo dostępu do treści danych, na podstawie art. 15 „RODO”,
        • prawo do sprostowania danych, na podstawie art. 16 „RODO”,
        • prawo do usunięcia danych, na podstawie art. 17 „RODO”,
        • prawo do ograniczenia przetwarzania danych, na podstawie art. 18 „RODO”,
        • prawo do przenoszenia danych, na podstawie art. 20 „RODO”.
      6. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest niezbędne do zawarcia i realizacji Umowy – tj. udziału w szkoleniu/konferencji/kursie. Podanie danych ma charakter dobrowolny, jednak konsekwencją niepodania tych danych będzie brak możliwości zawarcia i realizacji umowy – zamówienia.

    Nasi klienci

    95000 uczestników szkoleń i kursów
    > 100 000 uczestników
    szkoleń i kursów
    17 lat na rynku szkoleń
    17 lat na rynku
    szkoleń
    35 000 instytucji i firm uczestniczących w szkoleniach
    38 000 instytucji i firm
    uczestniczących w szkoleniach
    ponad 220 projektów dofinansowanych UE
    ponad 220 projektów
    dofinansowanych UE
    Scroll to top